Kdo je ustvaril očala (in kako so se razvila?)

Oh, očala! Za veliko število prebivalcev našega planeta so tako rekoč nepogrešljiv življenjski pripomoček. Pomemben spremljevalec sodobnega bralca in najboljši modni dodatek. Kdo si jih je prvi izmislil, pa bo ostalo večno vprašanje.
Medtem ko mnogi verjamejo, da je bil ustanovitelj le teh Benjamin Franklin, bi njemu pravzaprav lahko prepisali zgolj izum očal BIFOCAL (očala za kratkovidne in daljnovidne ljudi). Verjeli ali ne, razvoj očal pa v resnici sega prav tja, v 5. st. pred našim štetjem. Če ste se kdaj spraševali, kdo je ustvaril očala in kako so se razvijala, potem berite dalje…

Zgodnji izumi očal

Zgodovinarji so v egiptovskih hieroglifih iz 5. st. pr. n. š. razbrali, da so stari Egipčani skušali stvari videti večje s pomočjo preprostega okrivljenega stekla. Grški filozof Aristofan, ki je živel v četrtem stoletju pr.n.š pa je prav tako menil, da se steklo lahko uporablja tudi za povečavo.

Prvi pisni zapisi o povečevanju stvari s pomočjo stekla se pojavijo v 1. stoletju našega štetja. Rimski filozof in pisec tragedij Seneca mlajši, sicer mentor zloglasnega cesarja Nerona, se je pohvalil, da je prebral vse knjige, ki so obstajale v tedanjem rimskem cesarstvu, s pomočjo steklene krogle napolnjene z vodo.
Približno tisoč let kasneje so menihi po Evropi kot pomoč pri branju začeli uporabljati tako imenovane bralne kamne. Šlo je za dele steklenih krogel, ki so jih prislonili ob papir in tako dobili povečane črke. Vendar do te ideje niso prišli sami, temveč s pomočjo Knjige o optiki, ki jo je spisal arabski matematik Alhazen ob koncu prvega tisočletja. V njej namreč omenja, da konveksna stekla omogočajo povečavo slik.

Prva očala se pojavilo v 13. stoletju, ko so beneški steklopihalci, izdelovalci „bralnih kamnov“ prišli od ideje, da morda ne bi bilo slabo namestiti povečevalno steklo bližje očem kot neposredno na knjigo. Ukrivljeno steklo so nato prvi izdelovalci očal začeli vstavljali v lesene ali roževinaste okvirje. Kdo se je tega prvi spomnil, pa kot rečeno ostaja večna skrivnost. V tem času se pojavijo tudi prvi znanstveni komentarji, da je moč povečevalna stekla uporabljati tudi za izboljšavo vida.

Kako je prišlo do očal, takih ki jih poznamo danes.

Ni trajalo prav dolgo, da je proizvodnja očal postala svetovna industrija. Menihi so tisti, ki so proizvodnjo očal preoblikovali v uspešno in donosno trgovino. Kmalu je začelo veljati splošno prepričanje, da je Italija država, kjer je mogoče najti najboljše obrtnike za izdelavo leč, Nemčija pa je bila pravi naslov za visoko kakovostne okvirje.

Proizvajalci po vsem svetu so tedaj tekmovali za razvoj najboljših očal, okvirjev različnih oblik in velikosti ter tipov leč. To je bilo hkrati tudi obdobje, ko je nastopil izumitelj Benjamin Franklin s svojim izumom bifokalnih leč sredi 1780-ih. Bifokalne leče so leče, ki ponujajo rešitev za dve različni dioptriji v eni leči. Ena dioptrija je namenjena za pomoč pri vidu od blizu, druga pa za pomoč pri vidu na daljavo.

Dodaj odgovor

*

Be sure to include your first and last name.

If you don't have one, no problem! Just leave this blank.