Kako izbrati pravi okvir očal?

Iskanje novih okvirjev bi moralo predstavljati zabavo in ne frustracijo. Vaša oblika obraza, barva las, barva oči in osebni slog igrajo pomembno vlogo pri iskanju pravih okvirjev za vas.

Ta priročnik vam bo pomagal razumeti, kako pretehtati vse te dejavnike, ko se odločate za nakup. Spodbudil pa vas bo tudi, da razmišljate o različnih situacijah – iščete očala ki jih nosite na delovnem mestu, jih potrebujete le za branje ali pa take, ki predstavljajo modni dodatek in sovpadajo vašemu stilu? Različni okvirji se lahko prilagajajo različnim priložnostim..lahko pa seveda najdete take, ki sovpadajo prav povsod.

V nadaljevanju sledi sklop člankov, kjer vam bomo razkrili na kaj morate biti pozorni.

 • 1. Oblika obraza
 • 2. Barva in stil
 • 3. Velikost

Oblika obraza

Resnica o obliki obraza je sledeča: skoraj nihče nima popolnoma srčasto, okroglo, oglato ali katerokoli drugo definirano kategorijo. Večina obrazov je kombinacija nekaj različnih oblik.

Poizkus, da boste našli obliko na sliki ki povsem sovpada z vašim obraznim profilom, je skorajda nemogoč. Je le oblika, ki je najboljši približek tvoji – tudi če je vaš brada malo bolj poudarjena kot “tipična” ovalna oblika ali čelo malo širše od “navadnega” srčastega profila. Vse to so le smernice, ki vam bodo pomagale določiti obliko primerno vašemu obrazu, ne pa zlato pravilo.

Po mnenju Vision Council of America morajo okviri očal biti v nasprotju z obliko vašega obraza, biti sorazmerni z velikostjo vašega obraza in dopolniti vaše najboljše lastnosti. In, da bi vam olajšali odločitev, si spodaj preberite in oglejte oblike obraza in okvirje, ki jih najbolje dopolnjujejo.

Oglata oblika

Značilnosti oglate oblike obraza:

 • ravne in ostre stranske linije
 • poudarjena oblika
 • široko čelo in dobro izoblikovana brada

Obrazom, ki so močnejši in oglati ali kratki in široki, najbolje pristajajo okvirji okroglih ali ovalnih oblik, npr. sodobni okvirji očal, ki jemljejo navdihe iz 60-ih let, z okroglimi stekli. Očala v obliki kaplje ali pa kakršne koli druge okrogle ali zaobljene oblike so izjemno primerne za pravokotne oblike obrazov. Le te omehčajo čeljustno linijo. Izogibajte se modelom, ki poudarjajo oglatost. Okvirji v kremnih in karamelnih odtenkih omehčajo in nežno zaokrožijo ostre obrazne poteze.

Okrogla oblika

Značilnosti okrogle oblike obraza:

 • širok, poln predel brade
 • enoten, izpolnjen zunanji obris
 • bolj kratka dolžina v primerjavi s širino

Obrazom, ki so majhni in precej široki, s polnimi lici in zaobljeno brado, izberite model očal, ki pripomore k videzu vitkosti. Za okrogle oblike obrazov so bolj primerne podolgovate oblike, tako da bo vaš obraz videti ožji in bolj poudarjen. Očala brez obrob, diskretni okvirji ali očala s polovično obrobo dobro poudarijo predel okrog oči in dajejo usklajen videz. Celo očala, ki se proti spodnjemu delu zožijo, so lahko dobro združljiva z vašo obliko obraza. Po drugi strani pa se izognite očalom z majhnimi in okroglimi stekli ali debelimi okvirji.

Ovalna oblika

Značilnosti ovalne oblike obraza:

 • čelo širše kot čeljust
 • nežno zaokrožena brada
 • uravnotežen in usklajen zunanji obris

Takšni obliki obraza pristaja skoraj vsak model očal. Ovalne oblike obraza so popolne za očala, saj si res lahko drznete in sledite le temu kar vam je všeč. Za bolj poudarjene obrazne poteze izberite temen, pravokotni model. Z okroglimi oblikami bo vaš obraz postal mehkejši, bolj ženstveni obrazi bodo na videz še bolj ženstveni.

Srčasta oblika

Značilnosti ovalne oblike obraza:

 • širok predel čela
 • ozka brada, ki se konča koničasto
 • visoke ličnice

Tako pravokotne kot ovalne in okrogle oblike vašemu obrazu srčaste oblike dobro pristajajo. Očala brez obrobe ali taka z delikatno obrobo okvirja bodo zagotovile usklajen videz. Priporočamo vam, da izberete očala, kjer se stranice ne držijo očal na sredini in da so bolj tanke
Izogibajte se srčastim slogom, ki poudarjajo obliko čeljusti.

Za profesionalni posvet vabljeni v naše poslovalnice v Domžalah in Kamniku,
navdušili vas bomo s pestro in raznoliko izbiro korekcijskih okvirjev.

Skupaj bomo izbrali očala, ki bodo ustrezala vašemu stilu in najpomembnejše, nudila oster in zdrav vid.

Dodaj odgovor

*

Be sure to include your first and last name.

If you don't have one, no problem! Just leave this blank.