1. Ali lahko podatke iz predpisa očal uporabimo za predpis kontaktnih leč?

Žal se vse prepogosto dogaja, da si ljudje na osnovi recepta za predpis očal naročajo še kontaktne leče. Še bolj žalostno je, če te podatke enačijo uslužbenci v optikah. Recept za predpis kontaktnih leč mora vsebovati še podatke o velikosti, ukrivljenosti, primernem tipu leč. Velikokrat dioptrija na lečah ne ustreza dioptriji na očalih. Pred predpisom kontaktnih leč je potreben tudi večkratni pregled pod biomikroskopom.

2. Kdaj pacient potrebuje nujen okulistični pregled?

Nujna okulistična stanja so tista, ki nastopijo nenadno, imajo za posledico izrazito ali progresivno slabšanje vidne funkcije, hude bolečine in nelagodja v predelu očes in očesnih adneksov in brez ustrezne diagnostike in zdravljenja lahko privedejo do trajnih okvar vidnega organa in vidne ostrine.

Pacient z nujno napotnico splošnega zdravnika mora v 24 urah do okulista.
Ta s pomočjo anamneze, okulističnega pregleda in po potrebi specialnih dodatnih preiskav pomaga ustrezno in nemudoma pri nujnih očesnih stanjih.

Včasih se dogaja, da dobijo okulistični pacienti nujne napotnice pri kroničnih težavah, občutku peska v očeh, plavajočih motnjavah pred očesoma, počasnem slabšanju vidne ostrine, izgubljenih očalih…., kar je vsekakor zloraba NUJNEGA STANJA. Tudi taki pacienti potrebujejo okulistično obravnavo, vsekakor ne preko vrste!

3. Kaj pacient potrebuje za okulistični pregled?

  • koncesijski pregled – urejeno zdravstveno izkaznico, ustrezno napotnico izbranega zdravnika ali specialista, vse stare okulistične izvide ali najmanj zadnji okulistični izvid, izvide drugih specialistov, ki dajejo informacije o drugih boleznih pacienta. Zelo pomembno je tudi, da se pacient drži termina( dneva in ure) pregleda. S seboj naj ima tudi zadnji ustrezni optični pripomoček.
  • samoplačniški pregled – vso staro okulistično domumentacijo, morebitne izvide drugih specialistov in zadnji ustrezen optični pripomoček.

Kratka koncencijske čakalne dobe za predpis očal

Čakalna doba za pregled največ nekaj dni