Pomembna je preventiva

Vse več je ljudi, ki imajo težave z vidom. Kaj je napogostejši vzrok?
Najpogostejši vzrok za povečanje števila očesnih bolezni je gotovo podaljšanje pričakovane povprečne življenjske starosti. Večina očesnih boleznih se namreč pojavlja v zrelem in poznem življenjskem obdobju. Pri mladih so vzrok težavam z vidom povečana zahtevnost dela ter pri nekaterih pretirane obremenitve vidne funkcije.

Kako moramo skrbeti za svoje oči?
Zelo pomembni so preventivni pregledi pri pediatrih takoj ob rojstvu, predšolskem in šolskem obdobju, ki takoj usmerijo otroke s sumom na patologijo vidne funkcije k specialistu za oči- oftalmologu. Preventivni pregledi oči pri oftalmologih so potrebni skozi celo življenje, da se morebitne napake refrakcije in očesne bolezni pravočasno diagnosticira, spremlja in zdravi. V primeru slabšanja ostrine vida in drugih težav z očmi osebni zdravniki pošljejo bolnika k specialistu za oči, kjer je leta oskrbljen glede na stopnjo nujnosti.Vsak sam lahko skrbi za svoje oči z uporabo kvalitetnih optičnih pripomočkov, pri delu uporablja predpisano ali ustrezno zaščito, dela v ustezno osvetljenih prostorih. V primeru težav z očmi je potrebno ustrezno ukrepanje.

Kaj pomeni nenada izguba vida. In kako naj ukrepamo?
Vsaka nenadna izguba vida je nujno stanje v oftalmologiji in kot tako potrebuje takojšnje ukrepanje. Ukrepamo ne čez nekaj ur ali dni, temveč takoj. Osebni zdravnik ali dežurni urgentni zdravnik izdata nujno napotnico in bolnika takoj pošljeta k področnemu oftalmologu ali dežurno oftalmološko ambulanto. Vzrok nenadne izgube vida je največkrat posledica motnje v prekrvavitvi očesa in vidne poti, vnetja vidnega živca, odstopa mrežnice, hitrega- izrazitega dviga intraokularnega tlaka ter hujšega vnetja v predelu prozornih očesnih medijev. Največkrat gre pri t.i. padajočih vekah za blepharohalazo, kjer gre za zmanjšano prožnost kože veke, ostale strukture veke so normalne. Pretirano raztegnjena in stanjšana koža veke visi čez ostale strukture veke v predel očesne špranje in pri tem zastira vidno polje. Vzroki za blepharohalazo so največkat genetski ali pri pretirani uporabi mazil, ki vsebujejo kortikosteroide. Terapija je izključno kirurška, sočasno je poseg tudi estetski. Preventiva bi lahko bila v uporabi krem, ki ohranjajo kožo elastično in vlažno. Vzroki za spuščene veke- ptozo vek so v okvari živcev, ki oživčujejo mišice dvigovalke vek ali okvarah samih mišic. Prav tako lahko nekatere sistemske bolezni( miastenia gravis) privedejo do spuščenih vek.

Kaj najbolj pomirja pekoče in razdražene oči zaradi pretirane uporabe računalnika?
Pri daljši uporabi računalnika se priporoča pogosto zavestno utripanje z vekami, da vzdržujemo ustrezni solzni film na očesni površini. Stabilen solzni film preprečuje občutek pekočih in razdraženih oči. Pri ljudeh z pomanjkanjem lastnih solz ali nestabilnim solznim filmom, kar se še neprimerno pogosteje dogaja, priporočamo uporabo umetnih solz, po možnosti brez za oči dražečih konzervansov. Primeren čas uporabe računalnika je sam po sebi najboljše zdravilo.

Nasvet dr. Avsca za zdrave oči
Ponovno bi poudaril pomembnost preventivnih okulističnih pregledov, ustrezno kvalitetnih optičnih pripomočkov kot tudi uporabo primerne svetlobe in osvetljenosti pri delu.