Kontaktne leče so optični pripomoček, ki pri izboru in predpisovanju zahteva posebno pozornost in natančnost.

Kontaktne leče so v neposrednem stiku s površino očesa, zato lahko pride do poškodbe in vnetja očesa in obočesnih delov. Z malomarno uporabo in neupoštevanjem navodil očesnega zdravnika se verjetnost leteh močno poveča. Nekatera vnetja in poškodbe, posebno roženice puščajo trajne brazgotine in posledično slabšo vidno ostrino.

V zadnjih letih na tržišče prihajajo številni novi materiali, ki kontaktne leče delajo bolj udobne in varne. Razvoj gre predvsem v smeri mehkih leč za kratkotrajno nošnjo (mesečne, štirinajst dnevne, dnevne), ki so tanjše, prepustnejše za kisik, bolj vlažne in zaradi tega udobnejše. Zaradi krajšega časa uporabe je manjša možnost poškodb lečnih površin in odlaganja različnih depozitov na njih.

Velik napredek je bil dosežen pri razvoju mehkih toričnih kontaktnih leč, tako da lahko tudi stranke z znatnim astigmatizmom (brezžariščnostjo) pridejo do udobnih in prijetnih leč. Še v ne tako daljni preteklosti so bili primorani v nošnjo poltrdih in trdih kontaktnih leč, ki so slovele po neudobnosti.

Poleg primernosti kontaktnih leč za šport in prosti čas so zelo uporabne pri nekaterih očesnih boleznih (keratokonus, recidivantne erozije), kjer pripomorejo k boljšemu vidu ali hitrejšemu zdravljenju.

Za uspešno nošnjo kontaktnih leč je potreben ustrezen izbor tekočin za čiščenje in shranjevanje kontaktnih leč in njeno redno menjavanje.

V naši očesni ambulanti prisegamo na znane in uveljavljene znamke kontaktnih leč, katerih proizvajalci zaradi svoje velikosti in tradicije, veliko več vlagajo v nadaljni razvoj kontaktnih leč in posledično njihovo kvaliteto.

Pred predpisovanjem kontaktnih leč je potreben pregled bodočega uporabnika s pomočjobiomikroskopa (ugotavljamo primernost kandidata za nošnjo kontaktnih leč) in elektronskega refraktometra, da določimo parametre, ki jih potrebujemo za izbor testnih leč.

Sledi vstavljanje testnega para leč v očesi, temu privajanje nosilca na kontaktne leče. Optimalno korekcijo nato določimo ob soočenju nosilca leč s Snellenovimi optotipi (številkami, črkami) na posebni tabli na steni očesne ambulante.

Ponovno opravimo natančen pregled pod biomikroskopom (lega leč, njihova gibljivost) in šele nato predpišemo ustrezne kontaktne leče.

Zelo pomembno je tudi praktično učenje bodočega uporabnika leč pri vstavljanju in odstranjevanju kontaktnih leč. Navodila za nošnjo kontaktnih leč posredujemo v pisni obliki, poleg tega smo vedno pripravljeni na dodatni razgovor oz. informacije.

Zagotavljamo redne, preventivne preglede (najmanj enkrat letno), prav tako nudimotakojšnji pregled, diagnostiko in pomoč ob problemih in morebitnih komplikacijah.